Stappenplan voor het organiseren van een high tea

Een high tea is de ultieme gelegenheid om buurtbewoners te laten proeven van alles wat jij als thuisbakker maken kan. Kleine hapjes van veel verschillende heerlijkheden, zoet of hartig, het kan allemaal samen met kopjes thee! Voor de buurtbewoner is de high tea naast een smulpartij ook een mooie gelegenheid om kennis te maken of bij te praten met de buren.

 

1. Bedenk wie je wilt uitnodigen en hoeveel, afhankelijk van je beschikbare ruimte.

2. Zorg voor een goede balans tussen zoete en hartige hapjes, bijvoorbeeld een 50/50 verdeling. Stel dat je 10 verschillende hapjes maakt, dan maak je 5 zoete en 5 hartige hapjes. Natuurlijk kun je de verdeling ook naar wens aanpassen.

3. Maak niet te grote porties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een taart te bakken en in punten te verdelen of juist meerdere kleine gebakjes, als je de porties maar klein houdt.

4. Maak de ruimte extra gezellig om de sfeer van de high tea te verhogen. Denk aan aankleding, een leuk tafelkleed, servetten of naambordjes als het voor buurtgenoten is die elkaar niet goed kennen. 

5. Qua hoeveelheden kun je ervoor kiezen om van elke soort evenveel te maken, afhankelijk van het aantal personen. Zo kan iedereen overal van proeven. Je kan er ook voor kiezen om van sommige hapjes 8 a 10 stuks te maken en van andere hapjes juist een schaal vol. Alles is mogelijk, de keuze is aan jou.

6. Bedenk welke soorten thee je wilt serveren. Je kunt hierin variëren zoveel je wilt, maar minimaal 4 a 5 theesoorten is zeker aan te raden . Zorg ook dat er voortdurend heet water is, dus houd de waterkoker bij de hand of serveer een grote theepot boven een waxinelichtje. Dat staat ook nog eens gezellig!

7. Maak een goede bakplanning. Muffins kun je bijvoorbeeld prima een dag van tevoren maken en luchtdicht bewaren, terwijl sandwiches en scones beter op de dag zelf bereid kunnen worden.

8.  Bedenk hoe je je high tea wilt presenteren. Maak je een buffet of serveer je op een taart plateaus / etagère op tafel? Ook dit is afhankelijk van je ruimte en de hoeveelheid deelnemers. Heb je zelf niet voldoende spullen hiervoor, vraag dan aan kennissen / familie of buren of je iets kan lenen. 

9.  Wil je een high tea veilen (met of zonder een goed doel?) Kijk dan bij de tips voor het organiseren van een veiling.

10.  Voor PR kun je gebruik maken van flyers, posters en een persbericht, te vinden op de website. Ook een leuk idee als je een eigen Facebook of Instagram pagina hebt: laat je buren je pagina liken en delen met #Thuisbakkersdagen en verloot een high tea onder de deelnemers. Zo bereik je in korte tijd een groot publiek.