Buiters Bakboerderij meer dan meelmixen

advertorial

De Bakboerderij is al bijna 20 jaar een begrip in Roden en omgeving. ThuisbakkersPunt is op bezoek geweest om kennis te maken met het enthousiaste personeel. Naast dat zij enthousiast zijn over de diverse meelsoorten, bakmixen en andere bakbenodigdheden, zijn ze ook enthousiast over ThuisbakkersPunt en onze doelstellingen. Onze flyer ligt daar dus standaard op de toonbank ter info voor de thuisbakkers uit Groningen, Drente en omgeving!  René Buiter, eigenaar van Buiters Bakboerderij vertelt:

Bakboerderij maakt eigen bakmixen

"Het begon jaren geleden met Hoeve Eiteweerd in Matsloot. Ik draaide een paar jaar mee in de productie van bakmixen en nam in 2019 het ambachtelijke bedrijf over. Buiters Bakboerderij is op dit moment gevestigd in Roden, op de grens van Groningen en Drenthe. We leveren brood- en banketmixen door heel Nederland en in het buitenland. Daarnaast kunnen klanten bij ons terecht voor bakblikken, strooisels en andere bakbenodigdheden."

Passie voor brood maken

René was altijd al geïnteresseerd in eten. "Van kleins af aan vond ik het interessant om bijvoorbeeld bij een bakker naar binnen te gaan. Al die verschillende soorten broodjes, dat was leuk. Vooral het eten van de broodjes en lekkernijen ging mij goed af. Later ontdekte ik het maken van brood. Met een aantal ingrediënten en een beetje geduld uiteindelijk mooie producten op tafel zetten, daar ging mijn hart sneller van kloppen. Lekker met de handen bezig zijn, brooddeeg kneden en daarna gezellig samen aan tafel.


Extra leuk is het om deze passie door te geven in de bakworkshops die we geven aan hobbybakkers, kinderen en alle andere geïnteresseerden."

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

"We krijgen vaak de vraag wat precies het verschil is tussen bloem en meel. Voor meel wordt de hele graankorrel gemalen. De meelkern, de zemel en de kiem worden gebruikt waardoor er volkorenmeel ontstaat. In de kiem en de zemel zitten veel vitamines, mineralen, gezonde vetten en vezels. Voor bloem wordt het meel gezeefd. Hierdoor verdwijnen de zemel en de kiem waardoor witte bloem overblijft. Hierin zitten vooral eiwitten en koolhydraten. Deze werkwijze geldt ook voor bijvoorbeeld rogge en spelt. Daarvan bestaat ook een volkorenvariant en een bloemvariant. Op de foto's zie je goed het verschil tussen volkoren meel, bruiner van kleur door de zemelen ed, en het witte bloem waar dit uit gezeefd is."

Brood waar pit in zit is mijn favoriet!

"Mijn favoriete brood, en ook van veel van onze klanten, is ons Kloosterbrood. Een heerlijk luchtig, tarwe volkorenbrood met diverse zaden en pitten. Qua banket vind ik sloffen lekker en ook leuk om te maken. Onze sloffenbodemmix is daarom een van mijn favoriete banketmixen die ik graag thuis op voorraad heb. Op onze site staan ook allerlei lekkere recepten die je zelf thuis maken kan"

Kom eens langs in onze winkel, we helpen je graag!