Wanneer ben je een thuisbakker/ hobbybakker? 

Thuisbakkers (ook wel hobby-bakkers) zijn enthousiastelingen die graag zelf brood of banket bakken. Dit doen ze thuis als hobby. De baksels kunnen in verschillende culturen hun oorsprong hebben. De bekendste typering van een thuisbakker zijn de deelnemers van het bekende tv-programma Heel Holland Bakt

Basisbakker

Bijna iedereen is op z'n tijd weleens een thuisbakker, denk bijvoorbeeld aan het bakken een appeltaart voor je eigen verjaardag, het uitsteken van zandkoekjes-deeg met je kleinkind of het maken van baklava voor een feest. 

Hobby-bakker

Bij een kleinere groep mensen groeit dit thuisbakken uit tot een serieuze hobby, waarbij er meer brood en gebak gemaakt wordt dan dat men op kan eten, gewoon omdat je een recept zo graag wilde uitproberen.  Of, iedere gelegenheid wordt aangegrepen om het gebak uit te delen, puur omdat het bakken zo leuk is en je zo graag iets wilde maken. Dit een groep mensen die zich meestal verdiept in het bakken door bijv. cursussen te doen of een opleiding te volgen. 

De Thuisbakkerij

Daarna volgt een laatste groep mensen die in deze hobby een serieuze stap zetten: ze gaan hun gebak verkopen. Ze werden al hier en daar gevraagd door vrienden, familie of collega's om in opdracht te bakken en wagen de stap om dit ook voor onbekenden te gaan doen. Als uitdaging  om nieuwe dingen te bakken of om de kosten die de hobby met zich meebrengt te dekken, starten zij een thuisbakkerij. Op het moment dat zij meer gaan vragen voor hun gebak dan een symbolische vergoeding melden zij zich aan bij de Kamer van Koophandel.  

Bij ThuisbakkersPunt

Deze laatste categorie zijn de enthousiastelingen die je kan vinden bij ThuisbakkersPunt: Mensen die de stap hebben gezet om hun gebak te verkopen aan de mensen die zin hebben in uniek en handgemaakt gebak, uit hun buurt. Met als bijzondere karaktereigenschap dat zij sociaal willen zijn voor de buurt en de wereld.