Voor het maken van een goede botercreme zijn er een paar dingen die je als thuisbakker moet weten. Zoals: hoe krijg je een mooie luchtige botercreme en hoe kun je deze het beste bewaren? Hoe voorkom je schiften, en hoe red je een botercreme die toch in de schift schiet? In dit artikel hebben we een paar tips en trucs verzameld zodat je altijd een goede botercreme kunt maken voor jouw gebak. 

De juiste temperatuur

Om te beginnen is het belangrijk dat al je ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Haal dus je roomboter en je eieren op tijd uit de koelkast en laat deze rustig op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat je boter gemakkelijk zacht en luchtig wordt in de beslagkom en je voorkomt schiften doordat het temperatuurverschil minimaal is. Er is een uitzondering: als in het recept staat dat de eieren au bain marie verwarmd worden, hoeven de eieren niet dezelfde temperatuur als de andere ingrediënten te hebben. 

Begin altijd met het afwegen en goed luchtig draaien van de roomboter of margarine. Als je een standmixer gebruikt, heb je intussen tijd om de andere ingredienten af te wegen en klaar te zetten. Begin altijd op een langzame stand. Als de boter nog te hard is, dan kun je de kom kort verwarmen met een haarfohn. Maar let op, laat de boter niet smelten, want dan krijg je geen stevige creme.

Wist je dat je boter heel lang kan mixen zonder dat deze 'te ver' gaat? Anders dan bij slagroom hoef je niet bang te zijn dat je te lang mixt en je boter daardoor stukgaat. In een professionele bakkerij laten bakkers de boter zelfs gerust een uur of langer mixen.

Ingredienten toevoegen stap voor stap

 

Als je boter een tijdje in de beslagkom wordt gemixt, dan zie je deze van kleur veranderen. De boter wordt steeds lichter. Dat komt omdat er lucht bij komt. Niet alleen de kleur verandert, maar ook de smaak. Proef maar eens een mespuntje boter voordat je begint en nog eens aan het einde, dan zul je het verschil kunnen proeven. Zodra de boter lichtgeel van kleur is en een zachte, fluweelachtige structuur heeft, is het tijd om de andere ingrediënten toe te voegen. In je recept staat altijd in welke volgorde je dat moet doen. 

Laat de creme rustig wennen aan alle nieuwe toevoegingen en doe dit op een langzame mixerstand. Als alles in de kom zit, kun je de creme nog eventjes laten draaien totdat alles goed gemengd is.

Leuk weetje: dit proces van samenmengen van ingredienten tot een glad resultaat heet familie maken. 

Help! Mijn botercreme is geschift

Het kan gebeuren dat je botercreme toch nog in de schift schiet. Geen paniek, en je hoeft het ook niet weg te gooien. Zet de mixer op een hoge stand en verwarm ondertussen je kom met een haarfohn. Je kunt ook je kom op een pan met heet stomend water zetten en goed roeren met een garde. Je zult zien dat je botercreme in no time weer stevig en glad wordt. Als je banketbakkersroom maakt, kan het na het afkoelen ook lijken alsof er schifting optreedt. Je ziet dan klontjes in de room. Dat is gegaard zetmeel en is heel normaal. Je kunt met een K-klopper rustig mixen en opvoeren tot middelhoge stand, totdat de banketbakkersoom weer glad is.

Botercreme bewaren

Als je de botercreme op een later moment wilt gebruiken, bewaar je deze in de koelkast en goed afgesloten, voorzien van een label met de datum waarop het is gemaakt. Bewaar botercreme in de koelkast maximaal een week en in de vriezer maximaal 3 maanden. Verwerk je de botercreme binnen een dag, dan hoeft deze niet in de koelkast, tenzij er banketbakkersroom in verwerkt is. Het ingredient melk maakt deze botercreme minder lang houdbaar, dus bewaar deze altijd in de koelkast.

Zodra je jouw botercreme gaat verwerken, haal je deze uit de koelkast en mixt deze eerst op een lage stand. Het kan helpen om de kom aan de buitenkant te verwarmen met een haarfohn of de botercreme eerst een uurtje op kamertemperatuur te laten komen. Mix de botercreme net zolang totdat deze weer zacht is en neem ook af en toe de randen van de kom mee. 

Over de schrijver

Rudolf van der Veen is een fanatieke thuisbakker die graag brood en koekproducten bakt, soms ook banket. Hij heeft veel kennis vergaard door veel te lezen en youtube filmpjes te kijken.

Eind jaren 70 heeft Rudolf een bakkersopleiding gevolgd, maar na een paar jaar uit de bakkerij gestapt. Het was een moeilijke periode in de branche en Rudolf besloot een heel andere weg in te slaan. Na ruim 34 jaar door een reorganisatie bij zijn toenmalige werkgever ontslagen en van daaruit teruggegaan naar zijn passie: bakken. Rudolf heeft bij het Bakery Institute in Zaandam de opleiding tot boulanger gedaan. Vanaf 2016 is zijn droom om in een bakkerij te komen, maar dit is (nog?) niet gelukt. Rudolf is woonachtig in Noord Limburg, gehuwd en vader van 2 volwassenen kinderen. Voor ThuisbakkersPunt deelt hij graag zijn uitgebreide kennis van bakgerelateerde onderwerpen.