Een kijkje in de keuken tijdens de ThuisbakkersDagen 2021
In het weekend van 6 en 7 november 2021 vonden de jaarlijkse ThuisbakkersDagen plaats. Thuisbakkers in het hele land openden de deuren van hun keuken voor buurtgenoten. Om contacten op te doen, mensen met elkaar te laten kennismaken en natuurlijk om hun zelfgemaakte gebak te laten proeven. Maak kennis met vier deelnemende thuisbakkers en een mystery guest. Sanne (Gravin 427), Sahaira (Sahaira’s Bakery and Sweets), Jorine (Cake en Feestjes), Geraldine (Amelie bakt taarten) en Ramona (Soulcake) vertellen hun verhaal.
Wat heeft je doen besluiten om mee te doen?
Sanne: ‘Ik wilde graag mijn buren ontmoeten, zowel bekenden als minder bekenden. Het is voor mij een kans om ook nieuwe buren met mijn gebak kennis te laten maken, en te laten weten dat ik ook graag in opdracht bak. Zo kan ik steeds vaker voor anderen bakken waardoor ik mijn bak-hobby kan uitoefenen zonder zelf alles op te moeten eten.
Jorine: ‘Ik wilde graag zoveel mogelijk geld ophalen voor Bake for Life’.
Sahaira: ‘Ik organiseer al jaren een Cake & Tea party waar mensen bij elkaar komen en onder het genot van een bakje thee (of koffie) een stukje taart kunnen proeven. Ik bak veel Antilliaanse taarten en Vegan taarten. Deze smaken zijn niet bij een breed publiek bekend dus dan is het een uitstekend gelegenheid om te komen proeven en met buren te praten.’
Ramona, jij hebt ook een bijzondere reden om mee te doen. Vertel eens?
Ramona: ‘Mijn deelname was tijdens Allerzielen op 2 november. Ik heb ervoor gekozen om Soulcakes te maken. Dat zit zo: toen ik mijn bedrijfsnaam Soulcake bedacht, kwam ik er namelijk achter dat Soulcake ook een echt koekje was. Ik ben wat research gaan doen naar dit koekje en recepten gaan uitproberen. Ik ontdekte dat de Soulcakes vroeger werd gebakken tijdens Allerzielen in Engeland. Deze werden uitgedeeld aan mensen die huis aan huis liedjes/gebeden kwamen zingen voor de lost souls/overledenen. Ik vond het een mooie gedachte dat je iets geeft tijdens Allerzielen aan de mensen die iemand zijn verloren of een rotjaar achter de rug hebben. Dat gebaar komt vanuit het hart, in tegenstelling het commerciëlere Halloween. Uiteindelijk mocht ik 120 Soulcakes bakken en zijn ze zelfs uitgedeeld tijdens een Allerzielenviering van het hospice hier in de buurt. Het was een succes!’
Sanne, jouw gebak kwam ook vanuit het hart. Vertel eens?
Sanne: ‘Ik heb voor een hartjes-thema gekozen, om mensen in deze corona-tijd een hart onder de riem te steken; Appeltaart met hartjes bovenkant, bokkenpoot in hartvorm en chocolademuffins met een roze hart er op.’
Allemaal mooie redenen om mee te doen. Hoe hebben jullie het corona-proof georganiseerd?
Sahaira: ‘Dit jaar heb ik het kleiner aangepakt. Ivm Covid19 heb ik besloten om een Cake & Tea To Go te organiseren. Mensen konden hun vooraf bestelde taartbox op afspraak ophalen. De taartbox bestond uit verschillende voorverpakte taartstukjes in de smaken kokos, chocolade en pruimentaart. Bij de box kregen ze ook verschillende theesoorten mee om thuis lekker te kunnen genieten. Ik heb dit zo corona proof mogelijk gedaan. Men kon ook gewoon bij mij op 1,5 meter een bakkie doen, want de Brabantse gastvrijheid staat voorop. Er is door twee gasten gebruik van gemaakt, de rest heeft het opgehaald.’
Jorine: ‘Ik heb een High Tea (to go) georganiseerd voor de buren. In onze buren app heb ik berichtje gestuurd dat zij welkom waren voor een bakje thee/koffie met wat lekkers. Ook was het mogelijk om af te halen. Dit in ruil voor een kleine vergoeding, het bedrag konden de buren zelf bepalen. Ik heb verschillende lekkere recepten gemaakt zoals carrotcake, tarte tatin en kaasstengels.’
Sanne: ‘Mijn eerste idee was een stoelendans high tea, waarbij mensen in mijn kleine huiskamertje kunnen high tea-en, en zodra er een volgend iemand binnenkomt schuif je een plekje op, totdat de huiskamer vol is en de eerste weer mag vertrekken. Maar omdat de corona-maatregelen waren aangescherpt leek me dit niet meer verantwoord, en heb ik alle gasten wat lekkers langsgebracht bij hen thuis.’
Dat hebben jullie creatief opgelost. Hoe werd het gebak ontvangen door de buren?
Ramona: ‘Ik heb hele leuke reacties gehad: ‘Oeps, ze zijn al op. Mag ik nog een zakje bestellen?’ Een zoontje van een klant vond het de lekkerste koekjes ooit. De koekjes maak ik trouwens met biologische ingrediënten. Ik gebruik meel van de lokale molen ‘t Roode Hert in Alkmaar en eieren van zorgboerderij De Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef. Echte kwaliteit dus, en dat is te proeven.’
Jorine: ‘De high tea (to go) was een succes! Er zijn wat buren binnen geweest en sommige kwamen afhalen. Ze reageerden allemaal erg enthousiast, niet alleen over de baksels maar ook over het ThuisbakkersPunt en waar wij voor staan. Het was leuk om op deze manier in contact te komen. De gehele opbrengst gaat naar Bake for Life.’
Sanne: ‘Het langsbrengen ging soepel. Grappig was toen ik onderweg was naar een buur, ik aangesproken werd door een andere: 'Sanne heb je nog? Want dan lust ik ook wel!'
Al met al een heel aantal mensen blij verrast!’
En er is flink gebakken voor het goede doel. Wat heeft het opgeleverd?
Ramona: ‘Ik heb €25 opgehaald voor Bake for Life. Heel goed geslaagd dus: mensen blij gemaakt met m’n koekjes, geld ingezameld voor Bake for Life en mensen bekendgemaakt met Soulcakes.’
Jorine: ‘Uiteindelijk heb ik een mooi bedrag van € 111 opgehaald voor Bake for Life, hiervoor wil ik mijn buren dus ook erg bedanken!’
Wat een bedragen zeg! En er zit nog meer in het vat, toch Ramona?
Ramona: ‘Als alles goed gaat kom ik in een magazine te staan waarbij mensen tips krijgen over hoe je een mooi laatste avondmaal kan maken voor mensen die niet lang meer te leven hebben.’
Wat heeft deze dag nog meer zo leuk gemaakt?
Sanne: ‘Van bakken word ik altijd blij, en helemaal als ik anderen er ook blij mee kan maken. Daarnaast werd ik verrast door een bestuurslid van ThuisbakkersPunt die zich als mystery guest had aangemeld. Dat was een superleuke verrassing!!’
Geraldine, die mystery guest was jij! Hoe was dat?
Geraldine: ‘Ik had me niet aangemeld voor de ThuisbakkersDagen omdat ik niet wist of ik er tijd voor zou hebben. Het toeval wilde dat ik dat weekend in Leidschendam was, waar deelnemend thuisbakker Sanne van Gravin 427 zit. Ik besefte me opeens dat het leuk zou zijn om als gast te gaan. Ik wilde Gravin 427 verrassen en heb mij via via aangemeld. Echter is haar tweede naam Sherlock Holmes en wist ze bijna zeker dat het om mij ging. De lol was er niet minder om. Ik heb heerlijke chocolade cupcakes, appeltaart en een bokkenpootje geproefd. Ik ben van plan volgend jaar weer als mystery guest naar de ThuisbakkersDagen te gaan.’
Wegens succes verlengd: ieder jaar in het eerste volle weekend van november.
De ThuisbakkersDagen zijn zo’n succes dat deze sinds 2019 jaarlijks plaatsvinden in het eerste volle weekend van november. Kijk voor meer informatie over deelname op onze site, en wees welkom om ook voor jouw buren te gaan bakken, en daarmee jouw buurt een tikkie socialer te maken! En uiteraard kun je het hele jaar bestellen bij de thuisbakkers uit dit artikel. Klik op hun naam om door te linken naar hun persoonlijke contactpagina.