Ramona Kuijpers is de eigenaresse van thuisbakkerij Soulcake. Ze is een thuisbakker met veel passie voor duurzaamheid. Ze bakt zoveel mogelijk biologisch en probeert in haar gehele bedrijf zo duurzaam mogelijk om te gaan met het milieu. 

Ramona maakt taarten met Soul, waarbij je proeft dat er tijd en liefde in geschonken is. De gebeurtenissen in Oekraïne hebben haar ertoe aangezet om in actie te komen om een beetje extra liefde en duurzaamheid te verspreiden. Thuisbakkerspunt interviewde haar. 

Ramona, je bent op jouw social media een bakactie gestart voor Oekraïne. Hoe heb je dat aangepakt?

''Ik had al een tijdje de gedachte dat ik zo graag iets wilde doen voor de mensen uit Oekraine. Ik had al eens een witte chocolade cheesecake in Oekraïense kleuren bij mijn Oekraïense buurvrouw gebracht. Maar wat kon ik nog meer doen, vroeg ik mij af?

Workshop geven? Prijsvraag? Taartveiling? Er kwam van alles in me op, maar het lukte maar niet om daar een goed plan voor op te zetten’.

 

En toch is het je gelukt! Hoe ging dat?

‘Eigenlijk ging dat heel spontaan. Toen ik voor een bestelling carrot cake cupcakes maakte dacht ik: weet je wat, ik maak er gewoon wat extra! Taart eten voor een goed doel, dat wil iedereen wel toch? Dus ik heb dit op m’n social media gezet en vermeld dat de helft van de opbrengst naar Oekraïne gaat. En als de klanten hun eigen bakje meenamen doneerde ik 0,25 extra. 

De dag erna heb ik nog wat extra taartjes gemaakt van een van mijn bestsellers: de witte chocolade cheesecake met bramen. Deze heb ik verkocht voor 3 euro per stuk waarvan ik ook de helft doneer. Ik was heel snel uitverkocht’.

Wow, geweldig! En wat was de opbrengst?

‘Ik heb met mijn bestellingen €40 opgehaald. En heel fijn: ik heb er zelfs nog een nieuwe klant aan over gehouden! De opbrengst maak ik over aan Stichting Vluchteling, zodat zij de mensen in Oekraïne kunnen helpen met medicijnen, psychologische hulp en het repareren van de watervoorziening bijvoorbeeld.

 

Heb je tips voor andere thuisbakkers die ook iets willen betekenen voor de Oekraïnse gemeenschap?

'Gewoon doen. Vooral niet te veel over nadenken, dan wordt het te moeilijk. Je kunt je laten sponsoren, in mijn geval was dat te kort dag. Mijn belangrijkste tip: doe het vooral vanuit je hart en niet omdat je ziet dat anderen dat ook doen'

Contact

Via deze link kom je met Ramona in contact voor het bestellen van gebak. 

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Ramona en wil je ook in actie komen voor Oekraïne? Klik dan hier.