Hoera! Je hebt je ingeschreven bij Thuisbakkerspunt en ondertussen komen ook je eerste klanten aankloppen. Je weet welke recepten je wilt maken, maar weet je ook welke prijzen je moet vragen?

Standaard recepten

Om te beginnen is het het handigst als je eerst een paar standaard/basic recepten gaat uitschrijven. Zo weet je wat je directe kosten zijn. Hoeveel gram heb je nodig, welke formaat bakvorm hoort hierbij en voor hoeveel personen is deze taart? Als je basic recepten maakt is het makkelijker om je recepten aan te passen specifiek voor een klant.

Ingrediënten

Zodra je de standaard recepten op papier hebt, kun je er je prijzen bijzetten. Bereken hoeveel elk ingrediënt gaat kosten. Maak hiervoor een lijst van wat je meest gebruikte ingrediënten kosten per 100 gram, dan kun je deze leggen naast je recept en zo de prijs berekenen.
Denk na of je je ingrediënten in de supermarkt wilt halen of bijvoorbeeld bij de groothandel. De groothandel is vooral handig als je van plan bent om veel taarten te gaan bakken, ook kan dit voordeliger zijn.  

Indirecte kosten

Wanneer je weet hoeveel alle ingrediënten kosten, kun je gaan nadenken over je indirecte kosten. Het kost namelijk tijd om een taart te bakken, verder kost het elektriciteit bij gebruik van een heteluchtoven en een mixer, en heb je afsnijdsels die je niet verkoopt. Als je hiervan geen precieze berekening wilt maken, dan is het het handigst om 20 tot 30% bovenop de directe kosten te berekenen.

Denk vooral goed na over de tijd, een simpele taart kost natuurlijk minder tijd dan een taart met meerdere lagen, vullingen en versieringen. Bereken voor elk basisrecept hoeveel tijd dit kost, zo kun je vergelijken of je ongeveer uitkomt met de 20-30% indirecte kosten of wellicht toch meer indirecte kosten moet rekenen.

Kosten zoals taartdozen of wellicht een visitekaartje die je aan je klanten wilt geven kunnen ook allemaal worden berekend als indirecte kosten.

Decoratie

Wil je de de taart versieren met bijvoorbeeld marsepein, macarons etc.? Al deze overige handelingen kosten ook tijd, maar let wel op dat hierdoor je taart erg duur kan zijn. Wellicht is het handig om diverse versieringen in grote batches te maken en desnoods in te vriezen. Dit bespaart tijd en geld. 

Voorbeeld

Hieronder een voorbeeld van een appeltaart voor ongeveer 8-10 personen (springvorm 24 cm): De prijzen van de ingrediënten zijn supermarktprijzen.

 

product Hoeveelheid Prijs
Roomboter 200 gram € 1,80
Witte basterdsuiker 200 gram € 0,30
Zelfrijzend bakmeel 400 gram € 0,46
Ei (bio) 1 ei € 0,30
Vanillesuiker 8 gram € 0,07
Appels 1.5 kilo € 2,50
Kristalsuiker 75 gram € 0,05
Kaneel 3 tl € 0,54
Paneermeel 15 gram € 0,05
Totaal €6,07

Het totaal  is = € 6.07 (directe kosten) x 1.25 (25% indirecte kosten) = afgerond €7.50
Een appeltaart (24 cm) voor ongeveer 8-10 personen zou je in dit geval dus voor de minimale prijs van €7.50 kunnen verkopen (let wel op: taartdoos niet meegerekend).  In dit bedrag zit nog geen uurloon of BTW berekend. Wil je er dus meer aan verdienen dan zul je ook hier over na moeten denken. De KvK en belastingdienst kunnen je daar meer over vertellen.

Bezorgkosten?

Als laatst kun je ook bezorgkosten berekenen. Wil je dat klanten het bij jou thuis komen ophalen of ben je bereid om zelf de taart te komen brengen? Bereken hoeveel km je maximaal wilt gaan rijden en hoeveel je wilt gaan rekenen als kilometervergoeding. Algemeen wordt vaak 0.19 per km aangehouden als kilometervergoeding. Vergeet dan niet de kilometers voor de terugweg. En je uurloon voor de tijd dat je met bezorgen bezig bent.

Grofweg

Je kan de vuistregel gebruiken om per persoon die mee-eet van de taart €1.25 tot €1.50 te rekenen. De prijs is natuurlijk wel sterk afhankelijk qua ingrediënten. Hoe duurder de grondstoffen, hoe meer je richting de €1.50 per persoon kunt gaan.

Een paar voorbeelden van prijzen die doorgaans goed in verhouding zijn:

  • Slagroomtaart 12 pers. €17,50
  • Kwarktaart 10 pers. € 12,50
  • Slof 6 pers. € 10,-

 

Veel succes met het berekenen van je prijzen en het verkopen van je taarten!