Hoera! Je hebt je ingeschreven bij ThuisbakkersPunt en ondertussen komen ook je eerste klanten aankloppen. Je weet welke recepten je wilt maken, maar weet je ook welke prijzen je moet vragen? Hoe bepaal je de prijs van je taart? Wat is een goed bedrag voor gebak? Welke kosten maak je naast de ingrediënten? Moet je een uurtarief bepalen? Dit artikel helpt je op weg bij de eerste stappen van het prijsbepalen.  

Standaard recepten

Om te beginnen is het handig om een aantal van je recepten uit te schrijven; ingrediëntenlijst en bereiding;  welk formaat bakvorm hoort hierbij en voor hoeveel personen is deze taart? 

Ingrediënten

Zodra je de standaard recepten op papier hebt, kun je er je prijzen bijzetten, dat doe je als volgt:

 1. Kijk in de winkel (of op je bonnetje) hoeveel een ingrediënt kost én hoeveel gram er in één verpakking zit.
 2. Check vervolgens je recept en bereken wat de hoeveelheid ingrediënt die je nodig hebt, kost. Dit doe je door prijs in de winkel : aantal gram in de verpakking x de aantal gram die je nodig hebt. (zie voorbeeld in de tabel hieronder)
 3. Doe dit voor alle ingrediënten. 
 4. Tel dit bij elkaar op en je weet de directe kosten van je recept. 
prijs ingredienten

Rekenvoorbeeld prijs van een appeltaart (directe kosten)

Hieronder een voorbeeld van een appeltaart voor ongeveer 8-10 personen (springvorm 24 cm): 

Ingredient Prijs in de winkel aantal gram in verpakking aantal gram nodig Berekening prijs voor gebruik van dit ingredient
Roomboter (bio) € 2,29 250 200 2,29 : 250 x 200 € 1,82
Suiker € 0,75 1000 275 0,75 : 1000 x 275 € 0,20
Bloem € 0,49 1000 400 0,49 : 1000 x 400 € 0,19
Ei (bio) € 1,65 360 60 (1 ei) 1,65 : 360 x 60 € 0,27
Appels Jonagold € 1,55 1000 1500 1,55 : 1000 x 1500 € 2,32
Kaneel € 0,89 50 15 0,89 : 50 x 15 € 0,26
Totaal € 5,06

Indirecte kosten

Nu je weet wat je ingrediënten kosten, kun je gaan nadenken over je indirecte kosten. Dit zijn alle andere kosten die je maakt bij de bereiding en het bewaren van het gebak én voor het onderhouden van je thuisbakkerij. Deze zijn in te delen in de volgende categorieën:

 • Apparaat gebruik
  De hoeveelheid elektriciteit of gas die je oven, koelkast of mixer gebruikt voor het maken van het gebak. En ook de afschrijving van het apparaat.
 • Afschrijving inventaris
  Zaken als je bakvormen, pannen en bestek hebben je geld gekost bij de aanschaf, en dus kun je deze meenemen in de afschrijving.
 • Eenmalig materiaal
  Denk aan materiaal als bakpapier, aluminiumfolie, taartdoos etc. Deze gebruik je maar één keer. 
 • PR/ Naamsbekendheid
  Hierbij gaat het om dingen als een visitekaartje of de kosten voor je website. Een gedeelte hiervan kun je in de indirecte kosten meenemen. 
apparaat gebruik bij bakken kosten

Grofweg-methodes en vuistregels

Vind je het ingewikkeld, of gewoon veel werk, om de indirecte kosten allemaal uit te rekenen? Dan kun je ook beginnen met een van deze veelgebruikte 'grofweg methodes'.

 • Bereken 20% - 30% van de directe kosten en tel deze op bij de directe kosten, als indirecte kosten. 
 • Reken per persoon die mee-eet van de taart €1.25 tot €1.50. Des te groter de taart, des te meer mensen er van kunnen eten dus hoe hoger het bedrag van het gebak. Des te duurder de grondstoffen, hoe meer je richting de €1.50 per persoon kunt gaan. 
 • Vergelijk de prijzen én kwaliteit van jouw gebak met die van de lokale banketbakker of andere thuisbakkers uit je buurt. Ook dit kan je helpen een indicatie te geven. 
 • Houdt ook in je achterhoofd: doe met jouw prijzen recht aan degenen die er van leven. Dus vraag een eerlijke prijs.  
makkelijk prijs bepalen baksels

Uurloon

Blijft thuisbakken je hobby, dan reken je geen uurloon. Wil je wel geld in ruil voor je tijdsinvestering, check dan ook deze pagina over de KvK en de Belastingdienst.  

Bezorgkosten?

Als laatst kun je ook bezorgkosten berekenen. Wil je dat klanten het bij jou thuis komen ophalen of ben je bereid om zelf de taart te komen brengen? Bereken hoeveel km je maximaal wilt gaan rijden en hoeveel je wilt gaan rekenen als kilometervergoeding. Algemeen wordt vaak 0.19 per km aangehouden als kilometervergoeding. Vergeet dan niet de kilometers voor de terugweg.