Thuisbakkers heb je in soorten en maten. Voor iedere soort en maat gelden bij de kamer van koophandel (KvK) en belastingdienst verschillende regels. Kort door de bocht komt het er op neer: ben je een onderneming dan moet je je bij hen aanmelden, maar bak je voor de hobby dan hoeft het niet. 

Wanneer is jouw thuisbakkerij meer dan een hobby, volgens de KvK?

De KvK heeft hiervoor 3 criteria*:

  • Je levert goederen en/of diensten. Bijvoorbeeld je verkoopt fietsen of je bent fotograaf.
  • Je vraagt hier een meer dan symbolische vergoeding voor. Bijvoorbeeld je factureert de kosten en het uurtarief.
  • Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer. Bijvoorbeeld je fotografeert in opdracht van een klant en niet voor familie en vrienden.

Voldoe je aan deze 3 criteria, schrijf je dan in. 

Wanneer ben je ondernemer volgens de belastingdienst?

De Belastingdienst hanteert andere criteria dan de KvK. De belastingdienst maakt zelf ook onderscheid tussen 'ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting' en 'ondernemer zijn voor de omzetbelasting': 

Begin je nog maar net? 

Als je niet weet of je je thuisbakkerij als ondernemer wilt gaan starten, dan kun je beginnen als privépersoon. Vervolgens kun je de inkomsten van je gebak op je jaarlijkse belasting-aangifte aangeven onder ROW (Resultaat Overige Werkzaamheden). 

Handige links

Op ThuisbakkersPunt zijn alle soorten thuisbakkers welkom.

Wel raden we alle thuisbakkers aan om te checken of zij zich aan de regels houden, i.v.m. de negatieve gevolgen die zij wellicht kunnen ondervinden bij het overtreden ervan.  

 

*Citaat, website van de KVK 7 september 2020, schuingedrukte gedeelte