Mensen die graag genieten van gebak maar ook op de koolhydraten willen of moeten letten, vinden dat soms best ingewikkeld. In dit artikel maak je kennis met Irene de Vries, eigenaresse van Irene's HomeBakery in Den Haag. Irene is gespecialiseerd in koolhydraatarm bakken. In dit artikel vertelt zij daar meer over, en zij deelt één van haar favoriete recepten: kokoscake met cheesecake. Yum!

Haat-liefde verhouding met suikers

Irene vertelt: 'Sinds mijn tienerjaren heb ik een haat-liefde verhouding met suikers. Tenminste, mijn lichaam. Rond mijn 14e ontwikkelde ik jeugdsuiker zoals ze dat noemden. Na een jaar of 2 verdween dat weer met behulp van beter letten op wat ik at en regelmatiger eten. Vervolgens kon ik weer jaren ‘normaal’ eten. Tot ik op mijn 28ste bij mijn 3e zwangerschap zwangerschapsdiabetes kreeg. Ik moest op dieet en insuline spuiten, maar met de geboorte van mijn dochter verdween de zwangerschapsdiabetes en kon ik weer normaal eten. Echter was ik wel gewaarschuwd dat de diabetes kon terugkeren en dan blijvend kon zijn. Er leek niks aan de hand te zijn tot 1,5 jaar geleden. Mijn bloedsuikers waren aan de hogere kant en ik moest mijn leefstijl aanpassen. Meer bewegen en letten op de koolhydraten'

De juiste koolhydraten

''Letten op koolhydraten vond ik in het begin best lastig. Overal zitten koolhydraten in, maar dat betekent niet dat je niks meer mag eten. Het gaat erom de ‘slechte’ koolhydraten met de snelle suikers zoveel mogelijk te laten staan en die te vervangen door koolhydraten die langzamer worden opgenomen in je bloed, waardoor je minder tot geen suikerpieken krijgt. Dus bijvoorbeeld wel volkoren producten, maar liever geen koekjes.

Om toch te kunnen genieten van iets lekkers bij de koffie of bij een feestje, ben ik gaan experimenteren met koolhydraatarm bakken. Ik vind namelijk dat je ook jezelf iets lekkers mag gunnen als je op je koolhydraten moet of wilt letten. Dat is het idee achter mijn bakkerij, Irene’s HomeBakery'

 

Waar moet je op letten als je koolhydraatarm gaat bakken?

'Bloem en meel bevatten koolhydraten. Als je koolhydraatarm gaat bakken, kun je dat dus beter niet gebruiken. Als alternatief voor tarwebloem gebruik ik meestal amandelmeel en kokosmeel of een combinatie van de 2. Amandelmeel bevat over het algemeen minder koolhydraten dan kokosmeel, maar bij sommige recepten is kokosmeel gewoon lekkerder vanwege de wat zoetere smaak en de zachtere structuur. 

Ook zul je een alternatief moeten hebben voor suiker. Een zoetstof is de beste optie, maar de kwaliteit daarvan verschilt enorm. Ik werk zelf het liefst met erythritol, een natuurlijke zoetstof, maar er zijn meerdere opties. Waar je met zoetstoffen op moet letten is de verhouding tot suiker. De ene zoetstof is net zo zoet als suiker en kun je dus 1:1 vervangen. De andere zoetstof is minder zoet dan suiker en daarop zal je dan de verhouding moeten aanpassen'. 

Oefening baart kunst

'Koolhydraatarm bakken is experimenteren waarbij geldt: oefening baart kunst. Amandelmeel reageert nu eenmaal anders dan tarwebloem en een zoetstof reageert anders dan suiker. Ook kan het nodig zijn wat extra vocht toe te voegen aan een baksel, bijvoorbeeld in de vorm van roomkaas, kwark of melk, omdat koolhydraatarme baksels soms wat droger kunnen zijn. Het is een kwestie van uitproberen. Om je alvast op weg te helpen heb ik hier een recept voor je van een koolhydraatarme kokoscake met cheesecake combi'.

Kokoscake met cheesecake

Wat heb je nodig?

 • bakvorm 20×20 cm of iets vergelijkbaars
 • voor de kokoscake:
  • 50 gr amandelmeel
  • 20 gr kokosmeel
  • 10 gr geraspte kokos
  • 6 el erythritol (natuurlijke zoetstof)
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl vanille aroma
  • 3 eieren
  • 110 gr gesmolten roomboter
 • voor de citroen cheesecake:
  • 200 gr roomkaas
  • 1 ei
  • 3 el erythritol

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 3. Bereid eerst de kokoscake voor. Meng hiervoor in een kom alle droge ingrediënten met elkaar.
 4. Voeg vervolgens de eieren, het vanille aroma en de gesmolten boter toe en meng alles goed door elkaar tot er een egaal beslag ontstaat. Laat het beslag dan even rusten.
 5. Maak in de tussentijd het mengsel voor de cheesecake. Klop in een tweede kom de roomkaas los.
 6. Voeg het ei en de erythritol toe en meng alles tot een egaal beslag.
 7. Doe dan eerst het beslag van de kokoscake in het bakblik.
 8. Giet daar overheen het beslag van de cheesecake.
 9. Ga er met een satéprikker doorheen voor een gemêleerd effect.
 10. Zet het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Check met een satéprikker of de cake klaar is.

Laat de cake in het bakblik op een rooster afkoelen. Snijd de cake als het is afgekoeld in 16 stukken. Eén stuk bevat dan 1,5 gr. koolhydraten. Bewaar in de koelkast. Het is ook per stuk te bewaren in de vriezer (wel goed per stuk verpakken)

Contact

Via deze link kom je met Irene in contact voor het bestellen van gebak