Hygiëne is ontzettend belangrijk in een thuisbakkerij. Je wil natuurlijk niet dat klanten ziek worden van jouw gebak! Daarom is een schone keuken en verse ingrediënten van belang. Daarbij spelen diverse factoren een rol. Al deze zaken zijn beschreven in de hygiënecode HACCP. De De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert oa. de hygiene. Lees hier de regels die zij hebben opgesteld die ook voor thuisbakker gelden. 

Wat is HACCP

Een bedrijf moet tijdens de bereiding of verkoop van voedingsmiddelen houden aan richtlijnen en regels ten behoeve van de veiligheid / gezondheid van de consument. Deze hygiënecode heet HACCP. Dit staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. De Nederlandse vertaling is gevarenanalyse en kritische beheerspunten.  Het is een veiligheidsplan, een risico inventarisatie voor voedingsmiddelen.

Basishygiëne voor thuisbakkers

Ook als thuisbakker moet je je houden aan deze regels, om de kwaliteit van je product te waarborgen. Je bakt voor anderen en wilt de risico’s waardoor mensen ziek kunnen worden van jouw gebak klein houden of nog liever uitsluiten. Zaken die risico's met zich meebrengen zijn bijv.: bacteriën, schimmels, schoonmaakmiddel of glassplinters in je baksels. Daarom is o.a. het volgende van belang: 

 • Handen wassen voor je begint met de werkzaamheden
 • Draag geen ringen en armbanden
 • Gebruik schone materialen
 • Zorg voor een schone werkplek (denk dan ook aan geen huisdieren in de bereidingsruimte)
 • Gebruik schone vaat- en aanrecht-doekjes
 • Bewaar ingrediënten op de juiste temperatuur
 • Bereide producten afgedekt en indien nodig gekoeld bewaren
 • Schoonmaakmiddelen die achterblijven na het schoonmaken kunnen je gebak verontreinigen. Zorg dus dat deze niet achterblijven.
 • Op YouTube staat een kort filmpje waar meer aandachtspunten duidelijk worden gemaakt. 

NVWA regels rondom het gebruik van je keuken zowel privé als zakelijk

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert of ondernemers zich houden aan de regels over de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, dierenwelzijn en natuur. De NVWA heeft ook een aantal regels opgesteld die gelden voor thuisbakkers die voor anderen bakken:

U moet op een aantal zaken letten als u de huishoudkeuken zowel privé als zakelijk gebruikt (scheiding in tijd).

 • Maak duidelijk onderscheid tussen levensmiddelen die bestemd zijn voor het bedrijf en voor privé. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten, of breng de tekst 'privé' aan op de levensmiddelen. Doet u dit niet dan gaat de NVWA-inspecteur tijdens een inspectie ervan uit dat alle levensmiddelen bestemd zijn voor het bedrijf.
 • De doorgang naar de woonruimte moet tijdens bereiding afgesloten kunnen worden met een deur, zodat bijvoorbeeld huisdieren of medebewoners geen toegang hebben.
 • De ruimte moet tussen privé en zakelijk gebruik schoongemaakt worden (scheiding in tijd).*

Verdiep je in jouw HACCP 

  Het is verstandig je goed te verdiepen in wat van toepassing is voor jouw thuisbakkerij. Daarom hier een aantal site's voor verdieping:

   

  * citaat website NVWA 21-3-2021