Wat is HACCP

Een bedrijf moet tijdens de bereiding of verkoop van voedingsmiddelen houden aan richtlijnen en regels ten behoeve van de veiligheid / gezondheid van de consument. Deze hygiënecode heet HACCP. Dit staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. De Nederlandse vertaling is gevarenanalyse en kritische beheerspunten.  Het is een veiligheidsplan, een risico inventarisatie voor voedingsmiddelen.

Basishygiëne

Ook als thuisbakker moet je je houden aan deze regels, om de kwaliteit van je product te waarborgen. Je bakt voor anderen en wilt de risico’s waardoor mensen ziek kunnen worden van jouw gebak klein houden of nog liever uitsluiten. Zaken die risico's met zich meebrengen zijn bijv.: bacteriën, schimmels, schoonmaakmiddel of glassplinters in je baksels. Daarom is o.a. het volgende van belang: 

  • Handen wassen voor je begint met de werkzaamheden
  • Draag geen ringen en armbanden
  • Schone materialen gebruiken
  • Schone werkplek (denk dan ook aan geen huisdieren in de bereidingsruimte)
  • Schone vaat- en aanrecht-doekjes gebruiken
  • Ingrediënten op de juiste temperatuur bewaren
  • Bereide producten afgedekt en indien nodig gekoeld bewaren
  • Op YouTube staat een kort filmpje waar meer aandachtspunten duidelijk worden gemaakt. 

Verdieping in de HACCP 

Het is verstandig je goed te verdiepen in wat van toepassing is voor jouw thuisbakkerij. Daarom hier een aantal site's voor verdieping: