Maak kennis met de wereld van de glutenvrije thuisbakker

Glutenvrij, voor de één een uitdaging, voor de ander 'piece of cake' na jarenlang glutenvrij bakken en leven. Onze thuisbakker Annie Aldenhuijsen van de Glutenvrije Thuisbakkerij heeft 20 jaar ervaring op het gebied van glutenvrij bakken en neemt je in dit artikel mee in haar glutenvrije wereld.  Termen als coeliakie, gluten en kruisbesmetting, worden uitgelegd. Je krijgt tips voor glutenvrij boodschappen doen en je krijgt een recept voor glutenvrije cake. 

Glutenvrije thuisbakker

Ruim 20 jaar hebben wij te maken met coeliakie in ons gezin. Dit betekent dat er glutenvrij gegeten wordt en dat er dus geen kruisbesmetting mag plaatsvinden. Niet iedereen in ons gezin is glutenvrij, dus dit is een hele opgave. Na 20 jaar maak ik af en toe nog steeds een glutenfout, maar ik moet wel toegeven dat dit tegenwoordig heel zelden gebeurt.

Annie Aldenhuijsen, de Glutenvrije Thuisbakker

Glutenvrij leven is omschakelen

Een glutenvrij leven is een omschakeling. Een manier van eten waar je je lichaam voedt met de juiste brandstof, zoals je ook een benzineauto vult met benzine in plaats van diesel. Zo werkt het in je lichaam ook.

Maar hoe leef je glutenvrij? Men denkt vaak dat het niet lekker is en dat het heel erg duur is. En inderdaad, het vinden van smaakvolle, betaalbare kant en klare producten is een enorme zoektocht geweest. Als je zelf gaat koken en bakken met verse producten dan valt het heel erg mee, dus probeer geen kant en klare pakjes en zakjes te gebruiken. Ook helpt het om het gebruik van samengestelde kruiden en specerijen zoveel mogelijk te beperken. In plaats daarvan kun je gebruik maken van verse kruiden. De grootste uitdaging is en blijft: lekker brood (en broodproducten) te krijgen. En natuurlijk  gebak, koek en cake niet te vergeten.

Als je glutenvrij moet eten, dan mag je wel de producten hebben die van gecertificeerd glutenvrij tarwezetmeel zijn bereid. Je hoeft dus niet de tarwe als geheel uit je voeding te weren. Dit kun je navragen bij je diëtiste en of de coeliakievereniging. Ik koop zoveel mogelijk verse producten en bak mijn brood en overige broodproducten zoveel mogelijk zelf. Vanuit hier is ook de Glutenvrije Thuisbakkerij opgericht. 

Waar let je op bij het kopen van je boodschappen?

Alles wat je koopt moet glutenvrij zijn. Groente en fruit geven geen problemen. Het gevaar zit in de samengestelde etenswaren, de pasta’s en broodproducten.

App die helpt bij het maken van de juiste keus

Gelukkig is er nu een hele goede app van het voedingscentrum die je kunt downloaden op je telefoon. Het is de ‘Kies ik Gezond?’ app. Gebruik deze en blijf vooral de ingrediëntendeclaratie lezen op de producten, want niet alles vind je terug in de app.

Gecertificeerde meelsoorten

Als je wilt bakken, koop dan gecertificeerde meelsoorten. Deze zijn te herkennen aan het glutenvrije symbool
Je kunt met alle gecertificeerde meelsoorten bakken.  Smaken verschillen natuurlijk maar ik ga zoveel mogelijk voor een glutenvrij tarwezetmeel. Deze kan je voor eigenlijk alle bakprocessen gebruiken. Wil je er een smaak aan toevoegen, dan kun je gaan mengen met teffmeel, boekweit, maismeel, havermeel/vlokken en diverse kruiden..

Hoe zorg ik ervoor dat mijn keuken glutenvrij blijft? 

symbool glutenvrij

symbool glutenvrij

Er zijn een aantal basisregels:

  • Houd je keuken en eet oppervlakken altijd schoon.
  • Zorg ervoor dat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden met de glutenvolle producten. Houd de zaken gescheiden.
  • Controleer altijd de ingrediënten informatie op de verpakking voorafgaand aan het gebruik ervan. 
  • Voorzie de producten die glutenvrij zijn van een sticker waarop glutenvrij vermeld staat. Dan is dit bekend bij de mensen die geen rekening hoeven te houden met het dieet.
  • Lees vooral veel over het onderwerp. Op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging staat veel informatie en natuurlijk ook handige tips.

De bovengenoemde zaken blijven dus vanaf het moment dat je glutenvrij gaat koken en/of bakken gelden. Het is even wennen, maar ze gaan vanzelf in je systeem zitten. Nu we de belangrijkste punten kort hebben besproken, leg ik je graag uit hoe je kunt beginnen met glutenvrij bakken.

glutenvrije keuken maken

Foto: glutenvrije slagroomtaart

Bakken zonder gluten = oefenen

Zoals ik in het begin heb gezegd zijn wij al ruim 20 jaar bekend met glutenvrij eten. Dit is echt een periode geweest van vallen en opstaan: heel veel bakproducten heb ik weg moeten gooien omdat het of mislukt was of gewoon niet lekker.


In 20 jaar is er wel heel veel veranderd. Er is veel meer keuze gekomen in de grondstoffen en mijn kennis is natuurlijk door het vele lezen en uitproberen enorm vergroot. Het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ is er niet voor niets. Mijn bedoeling is altijd geweest om het baksel te laten lijken op de gewone producten en met de smaak er zo dicht mogelijk bij te komen. Hiervoor hebben wij ons huispanel die niet glutenvrij zijn, met succes ingezet.

 

Als je begint met glutenvrij bakken en weinig ervaring hebt met bakken, raad ik je aan om met de meest eenvoudige recepten te beginnen. Herhaal het vaak en let vooral goed op hoe je beslag of deeg eruit ziet. Als het dan mislukt kun je hieraan iets veranderen. Hieronder staat een algemeen recept vermeld van cake.

Glutenvrije cake

Glutenvrije cake recept

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter of margarine
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram glutenvrije / tarwevrij meel
  • 7 gram bakpoeder
  • 4 eieren

Bereidingswijze

  1. De oven voorverwarmen op 160 graden
  2. Klop de (room)boter en suiker tot een romige massa. Met de gewone handmixer zeker 6 minuten. Vervolgens voeg je een voor een de eieren toe. Het ei moet volledig opgenomen zijn voordat je de volgende toevoegt. Het mixen duurt zeker 10 minuten.
  3. Vervolgens voeg je de meel en bakpoeder toe en mix je het op een lage stand door elkaar.
  4. De vorm invetten en voorzien van bakpapier.
  5. Na 60 minuten even controleren of de cake van binnen droog is en als de cake klaar is uit de oven halen en omkeren op een rooster. Het bakpapier daarna verwijderen en de cake goed af laten koelen.

 

Als dit goed gelukt is kun je allerlei variaties zelf bedenken op je cake.
Met dit beslag kun je natuurlijk ook cupcakes maken.