Prijzen stijgen altijd wel iets, maar in 2022 begonnen er op verschillende gebieden enorme prijsstijgingen; Energie, brandstof, ingrediënten in de supermarkt, kortom, alles wat er nodig is om te bakken is duurder geworden! Het ziet er niet naar uit dat de prijzen weer terug naar het oude niveau gaan dus zal er creativiteit worden gevraagd van de thuisbakker om toch voor een schappelijke prijs aan de bak te blijven. ThuisbakkersPunt denkt met de thuisbakkers mee en zet wat tips voor betaalbaar bakken op een rij. 

Planning

Bak je veel omdat dit je grote hobby is of bijv. veel voor anderen bakt, gun jezelf dan eens de tijd om te wennen aan het maken van een bakplanning. Door bijv. alle dingen die in de oven moeten strak achter elkaar in te plannen hoeft je oven niet zoveel uren te maken, dan wanneer je deze steeds even aanzet. Ook hoeft er dan maar 1x voorverwarmd te worden.    

Seizoensproducten van dichtbij

Appels uit Australie, verse Blauwe bessen uit Amerika. De brandstofprijzen stijgen de pan uit, maar Nederland blijft van ver weg importeren omdat 'alles altijd beschikbaar moet zijn'. Lokale producten hebben deze vervoerskosten niet, dus ga eens op onderzoek uit en verras jezelf met de lekkerste recepten met fruit van het seizoen. Als je een moestuin hebt is dat natuurlijk helemaal ideaal qua lokale teelt. Misschien is er wel een boer of teler in de buurt die z'n eigen producten verkoopt; fruit, eieren, melk.. Het onderzoeken waard!

Door de knieën voor de kiloprijs

In de supermarkt staan meestal de duurdere merken op ooghoogte en zul je door de knieën moeten om een goedkopere huismerk-variant te pakken. Soms lijkt schijn te bedriegen; het ene product is goedkoper dan het andere, de verpakkingen zijn vrijwel evengroot. Kijk daarom goed naar de kiloprijs van een product om te zien of je inderdaad goedkoper uit bent. De kiloprijs staat bijna altijd vermeld in kleine letter op de etiketten op de schappen.

 

Zelf maken 

Meel + ei + melk en een snufje zout. Meer heeft het beslag van pannenkoeken niet nodig. Als je de prijzen hiervan vergelijkt met de prijzen van pannenkoekenmeel en je kijkt wat een pannenkoek dan per stuk kost, dan schrik je er van. Zo geldt het voor veel pakjes en zakjes. Verdiep je dus eens in wat de originele ingrediënten zijn van een recept en laat je vervolgens verrassen door de pure smaak die je er voor terug krijgt! 

Wist je bijv. dat je zelf ook makkelijk fondant kan maken:

  • Smelt 100 gram witte marshmallows (au bain marie of in de magnetron)
  • Kneedt er +/- 200 gram poedersuiker door
  • Kleur het fondant evt. met (natuurlijke) kleurstof
  • Laat het fondant in plastic folie een uur rusten
  • In het vriesvak heel lang houdbaar. 

Gooi niks weg

Bedenk bij de inkoop hoeveel je nodig hebt, en koop dus niet veel te veel. Mocht je toch wat overhouden gooi het dan niet weg. Maar bewaar het voor later, vries het in, maak er iets anders mee. Want; wie wat bewaart die heeft wat! En dus scheelt het je later weer doen van inkopen. 

Lekker recept voor restjes bladerdeeg

Eetbaar afval

In vroegere tijden was er veel meer schaarste, waardoor mensen erg creatief werden in het maken van 'eetbaar afval'. Denk bijv. aan de schil van de sinaasappel, hoe vaak heb jij deze weggegooid terwijl je deze ook kon konfijten en er chocolaatjes van kon maken of ze kon bewaren voor in je kerstbrood?
Tegenwoordig heet dit zero-waste en is dus helemaal terug van weggeweest! 

Inspireer elkaar en deel hier jouw bespaartips bij het bakken!