ThuisbakkersPunt is, naast een vindplaats en informatiepunt voor hobbybakkers en thuisbakkers, ook een stichting met een sociaal doel. In 2019 zijn we gestart met het jaarlijks inzamelen van geld voor ons goede doel Stichting Bake for Life. Bake tot Life helpt kansarme mensen in Oeganda en Kenia voorzien in hun eigen levensonderhoud, door hen op te leiden tot bakker. 

Iedere thuisbakker levert een maandelijkse bijdrage via het lidmaatschap bij ThuisbakkersPunt. Daarnaast doen vele thuisbakkers jaarlijks mee aan benefietacties, om zo extra geld in te zamelen. Een keer per jaar reiken we een cheque met een mooi bedrag uit. Uiteraard maken we hier een feestelijk moment van! Het was dit jaar alweer de tweede keer dat we een mooi bedrag mochten overhandigen. Lees hier het verslag van deze dag in juni 2021!

High Tea

Op zondagmiddag 27 juni 2021 waren we welkom in us doarpshus in Terwispel. Onze lokale thuisbakker Anja heeft dit super geregeld. Een gezellige groep thuisbakkers, mensen van Bake for Life en een boswachter verzamelden zich voor een high tea van eigen gebak. De ultieme gelegenheid om als thuisbakkers onderling elkaars gebak te proeven, tips uit te wisselen over ingrediënten, baktips, en kletsen over Heel Holland Bakt en het thuisbakken in corona-tijd.

 

Vanuit Bake for Life waren oprichter en voorzitter Marleen Pater en secretaris Heleen Verberne aanwezig. Marleen vertelde haar inspirerende verhaal over de totstandkoming van Bake for Life. Dit begon al in 1995.  We waren onder de indruk van haar ondernemerschap en passie. Marleen kan uren praten over de verhalen van de mensen die de stichting helpt, over het contact met de Franciscaner nonnen, en over obstakels bij het opzetten van een bakkerij in Afrika. Zo weten we nu dat Europese bakblikken te dik bleken voor de Oegandese houtoven en daarom werden gebruikt als deurstopper. 

Een prachtig bedrag opgehaald

Na de high tea volgde het moment supreme: Sanne Alblas mocht namens het  ThuisbakkersPunt de cheque uitreiken. Een prachtbedrag van €560,-!  Een fantastische prestatie die mogelijk is gemaakt door alle vaste bijdragen en extra inspanningen van onze thuisbakkers.

Kansarmen krijgen een kans op een bestaan

Voorzitter Marleen vertelde waar het door ons opgehaalde geld naartoe gaat: kansarme mensen met een handicap in Oeganda en Kenia. Hun beperking maakt het extra moeilijk om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Stichting Bake for Life helpt op drie manieren: via de Bake for Life Bakkerijen waar mensen als medewerker in de bakkerij werken, via de Biss Bakkerijen waar mensen zelf een bakkerij runnen op basis van het microkrediet-principe, en via de Bake for Life College, waar mensen een volwaardige bakkersopleiding krijgen.

Corona

Marleen vertelde dat de de situatie in Oeganda zeer zorgelijk is vanwege het corona virus. Het land zit in een zware lockdown en mensen mogen hun huis niet uit. Daardoor is het nog moeilijker om een inkomen te behouden. Het bedrag dat het Thuisbakkerspunt heeft verzameld, zal daarom ook ten goede komen aan het uitbetalen van salarissen, zodat deze mensen eten kunnen kopen. Bijzonder dat wij als thuisbakkers daar een bijdrage aan kunnen leveren! 

Wandelen in een Natura 2000-gebied

Na de cheque-uitreiking hebben we onder de bezielende leiding van de boswachter door een natura 2000 gebied gewandeld. De boswachter vertelde ons verhalen over de geschiedenis van het gebied en alle bijzondere wetenswaardigheden. Wist je dat ooievaars niet kunnen zwemmen? Wij nu wel! Het was prachtig zonnig weer, en onderweg hebben we onder andere vlinders, zwanen en roofvogels gezien. 

Foto's

Het was een gezellige middag, waarin we als thuisbakkers van elkaars gebak hebben kunnen proeven en hebben kennisgemaakt. We kijken uit naar wat komend jaar ons brengt. Nieuwsgierig naar de foto’s?  Kijk dan op onze Facebook en Insta.