ThuisbakkersPunt is, naast een vindplaats en informatiepunt voor hobbybakkers en thuisbakkers, ook een stichting met een sociaal doel. Sinds de oprichting van onze stichting in 2019 zijn we gestart met het jaarlijks inzamelen van geld voor 'ons' goede doel Stichting Bake for Life. Zij helpen kansarme mensen in Oeganda en Kenia voorzien in hun eigen levensonderhoud, door hen op te leiden tot bakker. 

Iedere thuisbakker levert een maandelijkse bijdrage via het lidmaatschap bij ThuisbakkersPunt. Daarnaast doen vele thuisbakkers jaarlijks mee aan benefietbakacties, om zo extra geld in te zamelen. Een keer per jaar reiken we een cheque met een mooi bedrag uit. Uiteraard maken we hier een feestelijk moment van! Het was dit jaar alweer de derde keer dat we een mooi bedrag mochten overhandigen. Lees hier het verslag van deze zonnige dag op zaterdag 18 juni 2022.

High tea bij Bakkerijwereld in Ede

Elk jaar zoeken we een mooie locatie uit voor de cheque-uitreiking aan Stichting Bake for Life. Voorgaande jaren mochten we elkaar ontmoeten bij Bakery Institute en het dorpshuis in Terwispel. Ditmaal reisden we af naar Bakkerijwereld in Ede. 

De missie van dit mooie bedrijf is het toegankelijk maken van materialen en advies voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot het bakkersvak. Voor de grote en de kleine bakker is er apparatuur te vinden, zowel nieuw als gebruikt. De eigenaren zijn vriendelijke, bevlogen mensen die zich met passie inzetten voor het mooie bakkersvak. Ze hebben hun ruimte sfeervol ingericht zodat iedere klant of gast zich welkom voelt. 

En welkom voelden wij ons zeker! We werden vriendelijk ontvangen met koffie en thee. Allemaal hadden we zelfgemaakt gebak meegenomen, waaronder brownies, koolhydraatarme chocoladecakejes en anijskoekjes. Tijdens de inloop was er tijd om met elkaar bij te praten, voordat we overgingen op het officiële moment: de cheque!

De Cheque; Een fantastisch bedrag

Namens Bake for Life was Heleen Verberne aangeschoven om de cheque in ontvangst te nemen. Een prachtig bedrag van 465,75 is er verzameld en bij elkaar gebakken, wauw!

Onze voorzitter Sanne benoemde bij het overhandigen van de cheque heel treffend dat we we ons soms afvragen hoe we als eenvoudige thuisbakker kunnen bijdragen aan een betere wereld, zeker in bewogen tijden zoals de covid-pandemie en de oorlog in Oekraine. Nou, zo dus! En hoe dankbaar we daarom zijn dat we ons steentje kunnen bijdragen.

Bake for Life: focus op successen

Heleen nam ons mee in hoe het met de bakkerijen in Oeganda en Kenia gaat. De afgelopen twee jaar zijn ingrijpend geweest vanwege de covid-pandemie en recent de Oekraïne oorlog. Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee zoals stijgende grondstofprijzen, dalende omzet door zware lockdowns en geschoolde bakkers die vertrekken naar de binnenlanden uit vrees voor covid. Om de bakkerijen toch financieel overeind te houden, moeten er daarom creatieve oplossingen getraind worden. Daarnaast is het belangrijk dat salarissen doorbetaald kunnen worden, zodat de bakkers en hun familie kunnen eten en niet hoeven vluchten. Ondanks alle obstakels probeert Bake for Life zich te blijven focussen op successen en positiviteit. Elke bijdrage helpt dus echt om een verschil te maken. Hier lees je het hele verhaal van Bake for Life.

Rondleiding en gebak proeven

Na het officiële moment hebben we een rondleiding gekregen door de grote hal van Bakkerijwereld. De eigenaren Jan en Marja van Snippenberg vertelden over de toepassing van de bakkerij-apparaten en wij konden ons vergapen aan de stellingen vol met bakblikken, deegrollers, koekstekers, chocolademolds en planeetmengers, groot en klein. Ook waren er vitrines met antiek uitziende bakattibuten te zien, zoals tulbandvormen en een mini-broodfiets. 

Na een laatste ronde proeven van elkaars gebak was het tijd om afscheid van elkaar te nemen. Het was een gezellige middag, en we kijken uit naar wat komend jaar ons brengt.

 

Foto’s

Benieuwd naar de foto’s? Kijk dan op onze Facebook en Insta.