Smaak van het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is begonnen. Wat staat ons te wachten voor 2023 op het gebied van de baktrends? Diverse trendwatchers hebben op verschillende platformen hun visie gepresenteerd. ThuisbakkersPunt heeft rondvraag gedaan bij onze aangesloten thuisbakkers, zoekt het voor je uit, en zet de trends voor je op een rijtje!

Baktrends 2023

  1. Deel je verhaal

  2. Klassiekers met een twist

  3. Klein maar fijn

  4. Gezond en duurzaam

  5. Vegan is hip

  6. Waar voor je geld

  7. Spannende smaken

  8. Energielabel

  9. Taart als stripfiguur

  10. De trend van ThuisbakkersPunt

Baktrend 1

Deel je verhaal

Consumenten zijn steeds vaker nieuwsgierig naar het verhaal en het gezicht achter je thuisbakkerij. Door berichten en stories te delen over het maken van je product, de herkomst van de grondstoffen die je gebruikt en de mens achter het product te laten zien, betrek je je klant bij het bakproces en wordt jouw klant zich meer bewust van wat er allemaal bij komt kijken. Dit kan bovendien een stukje meer begrip opleveren voor de stijgende prijzen. Transparantie is key in 2023.

glutenvrije keuken maken

Baktrend 2

Klassiekers met een twist

Ook in 2023 blijft er vraag naar klassiekers, maar met een twist. De twist kan alle kanten op  draaien; een variatie in vorm, smaak of combinatie daarvan. Zo verrast de thuisbakker iedere keer opnieuw. Maar ook kan de twist zitten in een allergeenvriendelijke variant. Geef dus je persoonlijke draai aan de appeltaart, slagroomtaart of aardbeienslof! 

Baktrend 3

Klein maar fijn

Sinds de covid-periode is de vraag naar kleine luxe gebakjes en broodjes om samen te delen gestegen en ook in 2023 zal de vraag hiernaar blijven. Het is dus een goed idee om bite-size gebakjes en kleine broodjes aan te bieden in je assortiment die bovendien goed betaalbaar zijn.

Baktrend 4

Gezond en Duurzaam

Gezonde en duurzame producten worden steeds belangrijker, omdat klanten steeds meer letten op hun gezondheid en ook steeds meer weten over gezonde voeding. Deze trend zagen we in 2022 en blijft ook in 2023 belangrijk. Hierbij hoort ook de vraag naar volkorenbrood en andere volkoren producten, die langer een verzadigd gevoel geven en goed zijn voor de gezondheid. Veel van onze thuisbakkers sluiten zich hier al een tijdje bij aan door te bakken 'zonder pakjes en zakjes' en te werken met 'pure ingredienten' 

Baktrend 5

Vegan is hip

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische lifestyle om allerlei verschillende redenen, zoals gezondheid, intoleranties of bijdragen aan een beter klimaat. In grote steden zijn er steeds meer bakkerijen die volledig vegan zijn en er komen nieuwe plantaardige grondstoffen op de markt zoals room op basis van zonnebloempitolie. Onze thuisbakkers experimenteren ook steeds vaker met vegan gebak; totaal anders maar minstens zo lekker!

Bronnen

ThuisbakkersPunt heeft voor dit artikel rondvraag gedaan bij diverse aangesloten thuisbakkers en dit vergeleken met de info van de volgende platformen. Vervolgens de overeenkomsten gezocht en de meest smakelijke trends van 2023 voor de thuisbakker op een rijtje gezet.

Baktrend 6

Waar voor je geld

Mede door de economische recessie zullen klanten goed letten op waar ze hun geld aan uitgeven. De behoefte aan luxe op zijn tijd blijft, maar de prijs-kwaliteitverhouding wordt belangrijker. En als je gebak dan ook nog gezonder en duurzamer is, je bent transparant over het proces van bereiden en het gezicht achter je thuisbakkerij, dan heb je een grote kans dat je in 2023 klanten blijft aantrekken.  Check ook eens deze checklist om de verwachtingen over en weer goed helder te hebben voordat je begint. 

Baktrend 7

Spannende smaken - think out of the (gebaks)box

Consumenten staan open voor nieuwe smaken. Een beetje pit in je baksel, heerlijk geurende kruidenmixen, combinaties van nieuwe smaken met bekende smaken en kleur in je baksels. 2023 is een jaar waarin je mag experimenteren en buiten de box denken. 

Baktrend 8

Energielabel

De prijzen stijgen helaas de pan uit. Energie, supermarkt, alles wat er nodig is om te bakken is in 2022 duurder geworden. Het ziet er niet naar uit dat de prijzen in 2023 terug naar het oude niveau gaan en dus zal er creativiteit worden gevraagd van de thuisbakker om kosten te besparen. Onze thuisbakkers geven aan dat ze naast dat de prijzen van het gebak zelf verhoogd kunnen worden, er ook bezig gegaan wordt met een betere planning waardoor de oven minder lang aan hoeft, huismerk artikelen worden gebruikt i.p.v. het duurdere officiële merk, of zelf maken wat anders ingekocht zou moeten worden. 

Baktrend 9

Taart als stripfiguur

Om niet te blijven steken in de mineur rondom de mineur van de stijgende prijzen worden taarten als tegenhanger gebruikt. Een taart alsof het een striptekening is, koekjes met zwarte lijntjes om de figuurtjes en grapjes verwerkt in het gebak. De gebak-eter van 2023 heeft behoefte aan plezier en dat is terug te zien in de baktrends. 

baktrend 2023

Baktrend 10

De trend van ThuisbakkersPunt

ThuisbakkersPunt blijft zich, samen met de aangesloten thuisbakkers dit jaar opnieuw inzetten voor een sociale buurt en wereld. Omzien naar anderen kan niet uit de mode raken, taart, brood en gebak als middel hiervoor evenmin.